dům U Černého orla

Jádrem objektu jsou dvě renesanční křídla z přelomu 16. a 17.stol.vymezující lichoběžný dvorek. V průběhu 2.pol.17.stol. byla křídla prodloužena a příčně propojena, takže dům prostoupil hloubkou bloku. Pčrůčelí bylo klasicistně upraveno. Na sev. postupně vznikla křídla hospodářského charakteru. Vých. stavení v r.1846, záp. v l.1865-66. Byla zde kolářská dílna. Vnější vzhled domu se v průběhu let podstatněji nezměnil. Rozsáhlý nárožní objekt sestává ze dvou částí. Dílu sousedícího s čp. 109 a 103, a se dvěma přízemními staveními na sev. Záp. průčelí má na jihu dvě štítové zdi hloubkových křídel propojených vjezdem do dvora. Levý štít prolamuje sdružená dvojice renesančních oken. Sev. přízemní stavba s atikou a kvádrováním z konce 19.stol. má dva obdélné vstupy. Průčelí při Cihelné ul. je jednopatrová, vzhledem ke stoupajícímu terénu, část při čp.103 vrcholí zdobným vikýřem. Při nároží stojí nízký čtyřosý přízemní díl. Sev. čelo má na středu segmentem zaklenutý vjezd. Hl. budova je jednotraktová, valeně zaklenutá s výsečemi. Vých. křídlo je převážně plochostropé, řešené jako příčný dvoutrakt. Zaklenutý sklep na již. straně vznikl v renesanci. Pod vých. křídlem sklípek (zaklenutý plackami). (podle UPP Malá Strana)