dům U Červeného srdce

Hl. budova do výše 1.p. renesanční - z této doby sklepy v celém rozsahu, rozvrh přízemí i s dvorním křídlem na levé straně a rozvrh 1.p. včetně renesančního schodiště vpravo vzadu. Vých. dvorní křídlo z období baroka, kdy vzniklo 2.p. a podkroví. Úpravy ze 2.pol. 19.stol. nevýznamné. V l. 1991-92 proběhla rekonstrukce restaurace. Řadový dvoupatrový objekt s podkrovím, na něj navazuje levé dvorní křídlo a zadní příčné křídlo. Mezi nimi pův. dvorek - novodobě zasklený. Průčelí je klasicistnís s mělkým středním risalitem. Vrcholí trojúhelným štítem. V ose vjezd v tesaném rámování s domovním znamením a klasicistními dveřmi. Klenutý sklep je hloubkový dvoutrakt v souladu s půdorysem přízemí. Dispozice přízemí je hloubkový trojtrakt s úzkou střední chodbou zaklenutou renesanční výsečovou klenbou. Vlevo široký lokál v celé hloubce budovy s renesanční valenou klenbou se styčnými výsečemi. V prodloužení užší klenutý prostor. Vpravo od chodby oválně valená klenba, vzadu příčně situované dvouramenné vřetenové schodiště. Zadní křídlo rovněž klenuté. Patra jsou plochostropá, s pavlačemi. Interiér doplňují dosud zachované klasicistní detaily (dveře, mříže, zábradlí). (podle UPP Malá Strana)