dům U Zlatého křížku

Z renesančního domu se zachovaly jen fragmenty sjednocené vrcholně barokní přestavbou. Dům zničil oheň. V l.1723-26 postaven znovu jako dvoupatrový. Zadní stavení vzniklo až v klasicismu. Nová střecha nad hl. budovou a výměna schodiště pocházejí z r.1888. Objekt byl rekonstruován koncem 90.let 20.stol. Zadní stavení bylo zbořeno. Řadový dvoupatrový dům na obdélné, hloubkové parcele sestává z hl. budovy, zadního křídla a dvou mělkých spojovacích traktů po stranách středního dvorku. V přízemí tříosé, v patrech pětiosé hl. průčelí má na ose vstup s replikou (1998) klasicistních dveří. Sklepy probíhají pod celou hl. budovou, sestávají ze dvou hloubkových prostor a střední chodby. Zaklenuty jsou valenými klenbami s trojbokými výsečemi; levý prostor je renesanční, zbývající část barokní. Středem hl. budovy prochází úzká chodba ke dvoru a ke schodišti situovanému v pozadí levého traktu. Prostory jsou plochostropé, schodiště dvouramenné, vřetenové, zaklenuté nad podestou. Na středu dispozice hl. budovy vpravo bývaly černé kuchyně, v přízemí klenuté. Interiér doplňují výplňové klasicistní dveře vesměs s profilovanými zárubněmi. (podle UPP Malá Strana)