činžovní dům

čp.106/III se objevuje v berní rule r. 1653. Byl to o renesanční domek, barokně rozšířený s tříosým průčelím, dvoupatrový, při dvorním křídle s vnějším schodištěm. V r.1853 byl zbořen a výstavěn nový, klasicistní. Řadový třípatrový dům na obdélné, hloubkové parcele, s klasicistním čtyřosým průčelím, doplněném v detailu secesními prvky. Vstupy jsou sdruženy do segmentem zaklenuté mělké niky v tesaném rámování. Okna 3.p. jsou nízká, pův. bývala se segmentovým záklenkem. Okna pater i v přízemí vpravo drobně dělená s olověným fasetováním pocházejí z poslední rekonstrukce. Dispozice s příčným traktováním, v zadní polovině obdélný dvorek, dnes vtělený do dispozice restaurace. Sklepy jsou současné s dispozicí nad terénem. Zaklenuty jsou segmentově valeně. Přízemí v přední části kryjí neckové klenby, s vloženými hloubkovými příčkami, ve druhém traktu je hala, navazující na schodišťový prostor, otevřená směrem k pův. dvoru dvojicí oválných arkád. Prostor haly obohacuje kamenný toskánský pilíř; schodiště je vřetenové na půdorysu U, dnes provedené z oceli, ale sledující pův. proporce. Zadní příčný prostor lokálu má dřevěný strop. Patra jsou plochostropá, rovněž po rekonstrukci. (podle UPP Malá Strana)