činžovní dům

Klasicistní stavba s fragmenty starších, barokních konstrukcí v přízemí vznikla mezi l.1829-41. Na Jüttnerově plánu je objekt dvoukřídlý. Dům byl v r. 1992 přestavěn na hotel a má být propojen se sousedním domem čp. 106/III. Pozdně klasicistní přestavbou byl dům rozšířen do dnešní podoby, v dispozici přízemí zůstala mohutná hloubková střední zeď, patrně barokní. Nárožní dvoupatrová novostavba s jednopatrovým vých. dvorním křídlem zasahujícím za parcelní hranici levého souseda. Uliční průčelí je novorenesanční, klasicizujícího typu. Domovní vstup prolamuje druhou osu zleva. Již. průčelí je shodně řešené, pravý dvouosý úsek zůstal pouze jednopatrový s atikou. Dispozice hl. budovy je dvoutraktová, v přízemí s průběžnou severojižně probíhající chodbou, k níž vzadu při dvoře přiléhá dvouramenné pilířové vřetenové schodiště. Přízemí je klenuto převážně plackami, částečně i segmentovými valenými klenbami. V patrech se objevují rovné podhledy. Vých. křídlo je jednotraktové se samostatným vřetenovým schodištěm půlkruhového obrysu. V přízemí má segmentové klenby, patro je plochostropé; křídlo bylo v celém rozsahu podsklepeno segmentovými klenbami. (podle UPP Malá Strana)