dům U Zlaté husy

Objekt vznikl v místě rasovny z r.1664. Ze staršího stavu před pozdně klasicistní výstavbou se zachoval jen fragment v již. části objektu v přízemí a 1.p. V r.1842 projednávána nová regulační čára. R.1843 vypracoval plány stav. J.M.Heger a tesařský mistr Novák, k jejich realizaci došlo - kolaudace proběhla v r.1847. V r.1853 bylo připojeno záp. křídlo při sev. dvorku, v r. 1857 vých. protilehlé. Řadový jednopatrový dům s dvěma úrovněmi přízemí, nižším, vzhledem k situaci na mírném svahu, vloženým na sev. stranu. Příčně situován na lichoběžné parcele s přístavky po vých. a záp. straně jižně ležícího dvora. Uliční průčelí je neoklasicistní, v úrovni zvýšeného přízemí pokryto mělkou rustikou, dvanáctiosé, se vstupem do vyšší úrovně přízemí. Dispozice objektu sestává z vých., převážně jednotraktového uličního křídla, dále dvoutraktového křídla již. a jednotraktového křídla při záp. straně. Šířky křídel jsou proměnlivé, objekt má dva drobné dvorky. Schodiště v křížení již. a vých. křídla je vřetenové, půlkruhové. Obě úrovně přízemí i sklep jsou zaklenuty převážně segmentově valeně, v patře se objevují ploché fabionové stropy. Objekt uvnitř přestavěn po r.1990 pro restaurační a hotelové využití. (podle UPP Malá Strana)