dům U Modrého jelena

U modrého jelena, Richtrův dům Původní parcelace v dlouhých úzkých parcelách. Ve 14. stol. doloženy tři objekty, zakoupené majitelem domu na Malém nám. Zachoval se románský prostor z l. pol. 13. stol., pův. vstup je situován z hloubky parcely. Gotické konstrukce u hl. budovy až do úrovně 2. p., v záp. partii až do 3.p. Gotická je i většina hl. zdí v interiérech (nalezen gotický portál ze 3. čtvrtiny 14. stol). Další gotická přestavba v posl. čtvrtině 14. stol. a na konci 15. stol. - stropy v 1.p. Po r. 1563 přestavba obou domů, (malované trámové stropy). Pozdně klasicistní přestavba asi po r. 1827. Oba hl. objekty při Malém nám. ( vých. U vlcího hrdla, pozdeji Bredovský, a záp. U modrého jelena) spojeny a přestaveny v 1. 1714-26 hraběnkou Marií Josefou Martinicovou. Barokní úpravy zadních budov v Michalské. Výškové sjednocení přucelí do Malého nám. ze 3. čtvrtiny 18. stol. Na vých. části byla zopakována starší vrcholně barokní fasáda ze záp. domu. V r. 1798 před hl. barokní portál představen klasicistní portikus Johanna Ludwiga Krannera. Zúžen průchod - pod gotickou klenbu podvlečena nová valená, do klasicistní zdi. Na linii průchodu navázala nová linie dvorního vých. křídla z r. 1850, které zakrylo architektonicky řešenou zeď s fontánou. V 1. 1982 - 94 rekonstrukce podle projektu M. Pavlíka. Dům má třípatrové průčelí, symetricky řešené kolem střední osy. Střední pětiosou část provázejí po obou stranách tříosé risality. Nejvýraznějším prvkem průčelí je klasicistní portikus vynesený iónskými sloupy a zakončený balkonem s kovaným zábradlím; ve střešní části pak tři mohutné vikýře, ukončující střední osy risalitu a střední části. Atika s pozdně barokními vázami. Štíty ukončovaly busty a střední vikýř figura. Pásované přízemí s pulkruhovými a oválně zaklenutými portály s pískovcovým ostěním. Patra člení vysoká palácová okna, propojená suprafenestrami a parapety do pásu; vodorovně člení stavbu kordonová římsa nad přízemím a nad okny v risalitech. Boční risality navíc rámují patrové pilastry. Za klasicistním portikem zachován raně barokní bosovaný portál s barokními dveřmi, ale s klasicistním nadsvětlíkem. Nádvorní pručelí jsou jednoduchá, výrazný prvek tvoří pavlače s kovaným zábradlím a spojovací třípatrový most, který propojuje přední a zadní dům velkými oblouky. Sklepy sestávají ze tří samostatných skupin, které odpovídají jednotlivým puv. objektům. Dvojice prostor v levé části dispozice jsou staršího původu, tvořily románské jádro objektu. V přízemí hl. objektu probíhá prujezd s klasicistní klenbou, v pravé puv. zdi je gotický lomený portál. V 1. p. se zachovala hraniční zeď mezi někdejšími samostatnými domy. Ve dvorním křídle byl obnoven ojedinělý pozdně gotický řezaný trámový strop, který pův. spočíval na sloupech dřeveného obložení sten, jež zaniklo s barokním prolomením nových oken. Strop, pocházející patrně ze 2. pol. 15. stol., doplňují mladší renesanční (po 1563) záklopy; podle zachovaných fragmentů bylo obložení rekonstruováno u záp. a sev. zdi prostoru. Ve 2. p. se zachovaly raně barokní malované trámové stropy.