Hergetova cihelna

Hl. budova vznikla spojením tří samostatných domků. V úrovni 2.sut. se zachoval vysunutý renesanční sklep, náležející zaniklé budově. Relikty staršího zdiva záp. domu vystupují až do výše přízemí. Po r. 1780, pozemek s obytným domem i pustým místem koupil Leonard Herget, aby zde vybudoval cihelnu. Provozní budovy byly hotovy v r.1781. Radikální klasicistní přestavbou r.1796 byla budova při ulici sjednocena. Vzniklo dispoziční řešení komunikačních prostorů včetně schodišť a dochovaných kleneb snížených podlaží a střízlivé klasicistní fasády. Interier vyzdobily malby, štukatury i další uměleckořemeslné detaily. Tehdy vzniklo patrně i záp. dvorní křídlo s kočárovnami. V l.1857-58 byly úpraveny provozní objekty. Jednopatrové křídlo při Cihelné ul. vzniklo jako novostavba vzhledově přizpůsobená hl. budově. Oba objekty propojovala ohradní zeď s branou. Dispozice hl. budovy byla po pol. 19.stol. celkově úpravena. R.1894 byla vyměněna klasicistní okna. Garáže pochází z l. 1923, 1926 a 1932. Kol.r.2000 proběhla velmi necitlivá přestavba provozní budovy, křídla při Cihelné ul. a záp. dvorního křídla. Areál sestává z: - čp.101a102 - obytný dvojdům - provozní budova - křídlo při Cihelné ul. Komplex budov obsahující na záp. straně obytný dvoupatrový dvojdům čp.101a102 a po vých. straně rozsáhlý dvůr obestavěný na sev. straně podél Cihelné ul. jednopatrovým lichoběžným objektem, ve dvoře na vých. a již. straně rozsáhlé stavení cihelny. -obytný dvojdům má ploché průčelí s risalitem, do něho vložena vstupní chodba i hl.schodišťový prostor. Dispozice, v zásadě příčný dvoutrakt, zaklenutý oválně valeně s trojbokými a pětibokými výsečemi, na sev. straně se sklepem vysunutým před líc průčelí, pod ulici. Na záp. hloubkové, vesměs plochostropé křídlo, ukončené lichoběžným klenutým prostorem. Plochostropé prostory ve všech podlažích doplňují fabionové stropy se štukovými zrcadly a štuková dekorace z druhého rokoka. Ve dvou místnostech klasicistní majoliková kamna s plastickou výzdobou. Profilované zárubně dveří sálu s nástěnnými malbami dekorují v horních rozích rozety. Okna jsou na vnitřní straně opatřena okenicemi. Zachovány jsou všechny interiérové výplňové dveře s pův. zámky a kováním a s olivami místo klik. Dvorní křídlo kryje sedlová střecha na již. straně zvalbená. - provozní budova - v záp. polovině řešeno jako příčný trojtrakt zaklenutý plackami do oválných pasů sbíhajících do středních pilířků, vých. díl plochostropý, uzavřený novodobou přístavbou garáží. Pod vých. křídlem sklep zaklenutý v celém rozsahu, snad zbytky kruhové pece cihelny. Střecha je sedlová, nad již. křídlem mansardová, k západu zvalbená. -jednopatrové vých. křídlo při Cihelné ul. čleňeno jako hl. budovy. Na středu má chodbu a schodiště, po stranách segmentově valené klenby do pasů. Patro je plochostropé.