dům U Krucifixu

Objekt zřejmě nejstarší z ulice, jediný zachován na snížené původní úrovni.Ikonograficky doložen jako část většího objektu. Renesanční jsou sklepy a prostor nad terénem, výš se projevuje barokní dispozice. Zadní stavení, v základu patrně barokní, bylo přestavováno r. 1844 a zvýšeno v r. 1875. Zástavba obsahuje hl. budovu hloubkově situovanou a zadní příčné čtyřpodlažní stavení při Čertovce oddělené dvorkem. Hlavní fasáda dvoupatrová se sedlovou střechou se dvěmi řadami drobných vikýřů. Přízemí zadní budovy na úrovni 2.suterénu hl.budovy. Dispozice hl. budovy je příčný dvoutrakt s valenými klenbami. Sklepy mají v zásadě shodný renesanční rozvrh s přízemím. Při průčelí probíhá úzké strmé schodiště do patra. Ve 2.p. pavlač a terasa. Stropy v přízemí a 1.p. zdobí vpadlá štuková zrcadla. Dispozice zadní budovy je jednotraktová, prostory suterénu i přízemí jsou klenuty plochými segmentovými klenbami, 1.p. má ploché stropy. Nástupní schodiště je vřetenové, půlkruhové.