dům U Tří kaprů

Dům pochází z 2. pol. 16. stol. - obvodové zdivo a klenba sklepa. Nad terénem vznikaly konstrukce až po r. 1726, průčelí bylo upraveno v pozdním klasicismu. Zadní část domu upravena r. 1946 pro sochařská dílnu, pece a ateliér Heleny Johnové, Dům situovaný do svahu doplňuje na zadní straně novodobá přístavba. Hl. tříosé průčelí je barokní, dvoupatrové s podkrovním. Přízemí je prolomeno bočními krámovými vstupy s oválnými záklenky v tesaném ostění. V ose obdélný domovní vstup s nadsvětlíkem a dvoukřídlými barokními dveřmi s parketovým vzorem a pův. kováním. Patra rytmizují lisenové rámovce, nad hl. římsou dvouosý arkýř a mansardová střecha s dvěma drobnými vikýři. Zadní průčelí je čtyřpodlažní, parter v úrovni sklepů má tři obdélné otvory, 2.p. vysoká francouzská okna, zbývající část průčelí překrývají pavlače se zděným zábradlím. V mansardové střeše jsou drobné vikýře. Dispozici domu vytváří příčný trojtrakt, v přízemí zčásti s barokními klenbami a schodištěm vzadu. Zadní díl a patra plochostropá. Sklepy pocházejí ze starší budovy. Renesanční, zadní část je plochostropá. Sklepy vlevo při ulici barokní. Kromě pův. výplňových bytových dveří je zachováno dřevěné zábradlí domovního schodiště, jehož přímé úseky v patrech mají ploché vyřezávané kuželky a soustruhované pilířky s entazí. (podle UPP Malá Strana)