Thunovský dům

Pozdně renesanční nárožní dům byl zbudován na poč.17.stol. jako solitér uprostřed rozsáhlé zahrady. Z doby výstavby je zachována dispozice i štít. Severových. křídlo a podkroví jsou z poč.18.stol. V klasicismu byly přistavěny pavlače, severozáp. přístavek a změněna fasáda. Pavlače byly strženy. V 90.letech 20.stol. proběhla rekonstrukce objektu s půdní vestavbou. K nárožnímu dvoupatrovému objektu s podkrovím je připojeno drobné dvoupatrové lichoběžné křídlo a ve dvoře klasicistní jednopatrové stavení.Dvůr oproti ulici uzavřen klenutou bránou s vraty. Průčelí do Míšeňské je dvoupatrové s vysokým, třípatrovým štítem volutového obrysu. Druhé průčelí se dvěma velkými zvalbenými vikýři v sedlové střeše a vstupním kamenným bosovaným ostěním s nadsvětlíkem a mříží má pravou partii nižší. Ta zčásti zakrývá štít hl.budovy. Obdélné renesanční stavení je podsklepené. Sklepy sledují obrys i rozvrh nadzemních podlaží. Jsou valeně klenuté z lomového kamene, na klenbách se zachovaly otisky bednění. Původní mázhaus s valenou klenbou a výsečemi s hřebínky rozdělily příčky. Zbytek přízemí a schodiště taktéž zaklenuto. Patra hl. budovy jsou plochostropá. V domě zachovány barokní a klasicistní dveře a další doplňky. (podle UPP Malá Strana)