výstavní pavilon - Bludiště

Pavilon ve tvaru zaniklé gotické vyšehradské brány Špička byl postaven na pražském Výstavišti ve Stromovce pro Jubilejní zemskou výstavu v r. 1891. Stavebníkem byl Klub českých turistů. Dioráma "Boj studentů se Švédy na Karlově mostě v roce 1648" zhotovili Karel a Adolf Liebscherovi, Vojtěch Bartoněk, Karel Štapfer, aj.?. "Románská" místnost byla přistavěna v r. 1892 podle plánu Josefa Böttingera. Ze zisku ze vstupného bylo uhrazeno přenesení pavilonu v r. 1892 na Petřín. Dne 14. května 1893 bylo v místě býv. výstavní síně otevřeno zrcadlové bludiště. Pavilon pak byl opakovaně upravován a opravován. Dřevěná obdélná přízemní stavba, jejíž již. průčelí tvoří zvýšená střední část ve tvaru věže s branou, přístupnou přes dřevěný můstek, a nižší boční úseky po obou stranách věže mají tvar hradby. Věž je na nároží bosovaná, ukončuje jí hrázděný ochoz s osmibokými jehlancovitými věžičkami na nárožích a ve středu již. strany. Je kryta vysokou valbovou střechou vrcholící jehlancovitou věžičkou. K vých. průčelí se přimyká úzký dvorek ohrazený zdí s pilířky. Ze vstupního prostoru s pokladnou se vstupuje do východní části se zrcadlovým labyrintem; ve střední části navazuje místnost, v níž je umístěno zmíněné diorama od bratří Liebscherových (zde též busty Karla IV., Elišky Přemyslovny, Petra Parléře, znak Prahy). Na západě navazuje novorománská místnost se zrcadly a novogotická místnost při jihozápadním nároží. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/