dům U Bílého orla

Dům "U bílého orla" (Pod ochranou sv. Trojice) Objekt vznikl spojením dvou samostatných středověkých domů, ještě před r.1616, def. spojené od r.1768. Půdorys sev. objektu do značné míry ovlivnily dvě úzké uličky (soutky), které vedly k mikulášskému hřbitovu, dnes již neexistujícímu (relikt dochován v dispozici průjezdu do dvorku a přilehlé části již. objektu). Gotická zástavba se dochovala ve sklepě sev. domu (včetně pův. schodů z ulice). Větší přestavby starších domů v l. 1467-1529, po r. 1565 (ulička mezi čp. 4 a čp. 3 zrušena). Z této renes. přestavby pocházejí klenby nad býv. uličkou a další ve vých. části budovy. Dodnes se zachovala v nároží dvorku u čp. 3 sgrafitová rustika s těžko čitelnými ornamentálními vzory. Již. objekt ustupoval v gotickém období hlouběji k severu (viz odsazení sklepů od ulice). Jeho kamenné nároží je patrné ze dvorku a později jej zakryla renesanční arkáda. V r. 1591 došlo k úpravě ul. čáry na úkor obecního pozemku. V r. 1673 se výstavbou profesního domu čp. 2/III velmi změnila situace a tuto změnu ještě završila dostavba závěru kostela sv. Mikuláše (1737-51). Záp. zeď sklepa byla přezděna, do dvorku byl vsunut risalit závěru kostela. Velkou přestavbou prošel dům v r. 1768, na níž se mohl podílet Josef Jäger, který byl autorem přestavby všech domů v okolí. Tehdy bylo vystavěno nové schodiště a domy spojeny pavlačí. V r. 1817 byla již. a vých. fasáda upravena klasicistně J. K. Zobelem. V přízemí již.části domu byla od 17.stol. vždy lékárna zprvu "Pod ochranou sv. Trojice", pak "U bílého orla". V r. 1994 byly přízemí a sklepy přeřešeny pro provoz kavárny. Třípatrová hmota sev. objektu o čtyřech okenních osách završuje trojúhelníkový štít. Průčelí je zjednodušeným torzem pozdně barokní úpravy (štít). Vchod do průjezdu a vedlejší okno, kryté dřevěným výkladem, jsou zaklenuty oválným záklenkem s jednoduchým páskem a klenáčkem. Po obou stranách štítu jsou nízké podnože, na kterých kdysi spočívaly dekorativní vázy. Již. i vých.průčelí má klasicistní fasádu (Zobel). Plochá rustika člení přízemí, dva otvory výkladu jsou klenuty segmentovým záklenkem. Pod okny 1. p. je ve vpadlém vlysu zachováno starobylé označení domu "Apotheke zum Weissen Adler". Půdorys mnohokrát odděleného a posléze dispozičně propojeného domu se skládá ze sev. domu, středního dvorku s dvorním křídlem a z již. domu. Sev. částí v přízemí prochází chodba sklenutá valenou klenbou se styčnými výsečemi. Jejich hrany zdůrazňují vysoké hřebínky. Přilehlá část vých. je též zaklenuta valenou klenbou, patra jsou plochostropá. Dispozice pater sestává z hloubkového dvoutraktu, upraveného novými příčkami na byty. Sklep pod sev. domem je klenut valenými klenbami z lomového kamene se zbytky šalování. Střední křídlo při dvorku je opět proklenuto v obou místnostech valenou klenbou s trojúhelnými výsečemi. Pavlače jsou nad přízemím podklenuty klenbou s vysokými hřebeny. Obě patra jsou plochostropá. Sklep ve střední části má valenou klenbu, sev. část podsklepena není. Již. dům je dvoutraktový, již. část zaujímá prostor kavárny, zaklenutý valenou klenbou s trojúhelnými výsečemi. Sev. přidružený trakt je zaklenut obdobně. Sklepy byly pojaty do prostoru kavárny a předěleny příčkami.