Oettingenský palác

Středověký dům, obnovený po r. 1456, prošel několika renesančními a raně barokní přestavbou (G.Marini, později S.de Bossi). Dnešní podobu objekt dostal po r. 1723 zřejmě podle návrhu F.M.Kaňky. Mladší úpravy pozměnily interiéry, r. 1887 dostavěno dvoupatrové stavení ve dvoře. V druhé pol. 19. století v budově sídlilo Malostranské gymnázium. R. 1927 došlo k proražení průchodu pro pěší v severní části domu. Tento průchod byl v r. 1948 změněn na průjezd, na průchod byl upraven někdejší domovní průjezd. Palácová stavba vznikla na hloubkové parcele vedle kostela sv. Tomáše, s jehož oratoriem byla spojena prampouchem ve vých. části. K hl.budově s úzkým dvorkem patří východně položené barokní stavení (pův. stáje) spojené s hl. budovou novodobým křídlem. Nová je ohradní zeď vymezující dvůr mezi trakty. Asymetrické hl. průčelí domu do Josefské ul. nese bohatý dekor. Přízemí člení pásová rustika. Střední pole je prolomeno barokním vstupním portálem, pravoúhlý otvor severně je novodobý. Patra vertikálně rozdělují pilastry iónského řádu. Okna s čabrakovými parapety v 2.NP doplňují suprafenestry s kartušemi. Mělký střední rizalit o dvou okenních osách má trojúhelným štít, po jehožstranách střechu rytmizuje dvojice vikýřů. Dvorní fasády jsou prosté, členěné pouze římsami. Vikýř do Letenské ul. je opatřen vrátkem. Klenuté sklepení pod již. a jihozáp. částí domu. vznikalo postupným hloubením a nenavazuje na nadzemní konstrukce. Přízemí hl. budovy rozděloval průjezd zaklenutý plackami a vedoucí do světlíkového dvora. Pův. zde patrně existovalo schodiště do patra. Čtyřtraktová dispozice by mohla naznačovat, že zde existovala soutka na již. straně, která však neprobíhá až k průčelí. Místnost v jihozáp. nároží je klenuta valeně s pětibokými a trojbokými výsečemi. Také v další části již. dvojtraktu jsou klenby s pětibokými výsečemi. Schodiště je na podestách zaklenuto plackami. Renesanční či raně barokní jsou výsečové klenby nad průjezdem pro auta. Boční dvorní křídlo je zaklenuto charakteristickými zrcadlovými klenbami odpovídajícími konci 19.stol. V zadním stavení byla původně velká prostora stájí zaklenutá valeně s lunetovými výsečemi, k níž na sev. straně přiléhala menší čtvercová místnost a kruhové vřetenové schodiště. 2.NP hl. budovy je plochostropé. Místnosti jsou vybaveny štukovým historizujícím dekorem (asi 1873). V oknech se zachovalo dřevěné deštění, soudobé dveře a druhorokoková kamna z 2. pol. 19. stol. Boční křídlo je architektonicky nezajímavé, v zadním křídle byla dodatečně změněna dispozice patrně na přelomu 18. a 19. stol. Ve 3.NP se štukový dekor na stropech zachoval jen v sev. dvou místnostech.