Malostranská radnice

Nárožní budova bývalé radnice je situována v severovýchodní části Malostranského náměstí při ústí Letenské ulice. Obě průčelí radnice jsou významnými ukázkami pozdně renesanční-manýristické architektury. Hlavní průčelí je orientováno do Malostranského náměstí. Horizontálně jej člení mohutné římsy, vertikálně pak pilastry dělící fasádu na šest polí. U bočního průčelí se zachovalo původní ukončení s atikou nad hlavní římsou. Věže a štíty nad hlavním průčelím do náměstí byly obnoveny v rámci celkové rekonstrukce objektu v letech 2006-2009. V celé délce traktu při náměstí probíhá v přízemí podloubí. V 1. patře se rámcově dochovala renesanční dispozice s velkolepými prostory pro městské úřadování přístupné z arkádové síně. 2. patro zůstalo celé plochostropé. V objektu je dochována řada historických konstrukcí a prvků (zejména klenuté prostory s výmalbou v prvním patře, malované dřevěné záklopové stropy druhého patra, pozdně renesanční konstrukce krovu, vstupní portál, výzdoba fasád aj.).