dům U Flavínů

Dnešní dům na místě dvou gotických objektů. Gotické konstrukce zachovány v suter. prostorech, lze je předpokládat i v obvodových zdech přízemí. Výraz. přestavba až po požáru v r. 1503. Základní dispozice tak byla určena významnou pozdně renesanční stavbou. V r. 1883 navržena demolice dvor. hospodářských objektů pro potřebu nové školy v Josefské ul. Patrně v této době velké úpravy dvorní části,snad rovněž strženy klenby v hl. objektu (s některými výjimkami) a zrušeny podkrovní místnosti. V r. 1938 ve sklepě zřízeny veřejné záchodky. Dům na podél. parcele s novodobým sev. dvorním křídlem,dvoupatrový, krytý mansardovou střechou s hřebenem rovnoběžným s průčelím. V prostoru krovu v druhé polovině 20. století provedeny nevhodné úpravy pro sochařský atelier včetně bazénku na ploché střeše. Přízemí prolamují čtyři oblouky loubí. Freska uprostřed zobraz. Korunování P. Marie. Korunní římsa s bohatou profilaci, střechu rytmizuje axiálně umístěný štítový vikýř. Dvorní fasády nezajímavé, z přestavby r. 1887. Dnešní klenby valené, pozdně barokní, snad z renesanční či raně barokní výstavby. Patro, přístupné schody z r. 1887, má rozvrh pocházející až z barokní výstavby, zachovala se starší, renesanční průčelní stěna. 2. p. barokní novostavbou, doplněnou na nádvorní straně mladšími doplňky a novým schodištěm. V současné době byl k novodob. schodišti přistavěn výtah.