Kaiserštejnský palác

Kaisersteinský palác vznikl na parcelách dvou středověkých domů. V r. 1844 koupila budovu Česká spořitelna a pro své potřeby ji nechala upravit v r. 1845. Z této úpravy také pochází velká část řemeslných detailů. Výraznější změnu přinesla přestavba z r. 1894,tehdy došlo k zazdění loubí a vybudování balkonu v průčelí. Poslední změnu přinesla rekonstrukce paláce z l. 1977-81,při níž stavba dostala definitivní podobu.Palácová budova zaujímá hloubkově obdélnou parcelu, která se schodištním křídlem,spojovací galerií a zadním stavením v Josefské uzavírá nepravidelný obdélný dvorek.Hlavní budova je od přízemí úplnou vrcholně barok.novostavbou,zadní objekt si zachoval renes. charakter.Celková kompozice fasády s horním polopatrem a atikovou římsou se sochami připomíná italskou inspiraci.V přízemí byly nově obnoveny oblouky loubí.Čtyři sochy živlů na atice(Oheň, Vzduch, Voda, Země),vytesal Ottavio Mosto.Na meziarkádovém pilíři nově pamětní deska E.Destinové.Průčelí zadního stavení též barokizováno, avšak má renesanční základ. Dvor.fasády jsou střízlivé. Sklepy pouze pod hl.budovou.Přízemí rozděluje průjezd který se rozšiřuje do haly.Z ní vedou vstupy do sousedních místností,na schodiště a do dvora,prostory jsou klenuty.Monumentálním vřetenovým dvouramenným schodištěm se vstupuje do haly 1.p.nově upravené v 19.st. Tři průčelní sály mají vzájemně rozdílnou výzdobu i dispozici, doplňují je postranní sály s alkovnami.Stejná dispozice se opakuje také ve 2.p. 3.p.nově disposičně upraveno. Půdní prostor vznikl novodobými úpravami, dříve se tu uplatňoval altán, jehož hmota se v půdním prostoru zachovala. Altán sloužil k osvětlení středního prostoru 3.p. V zadním stavení raně barokní klenby v 1.p.při poslední rekonstrukci odstraněny a nahrazeny pův. malovanými trámovými záklopovými stropy.