dům U Modré boty

Dům postaven v r. 1586 na místě staršího objektu, ze kterého se zachovaly dva sklepy, ustupující za dnešní uliční čáru, a hloubkový dvoutrakt přízemí. Objekt přestavěn barokně koncem 17. stol. Fasáda a úpravy vnitřní dispozice jsou klasicistní z 1. čtvrti 19. stol. Řadový dům o 3NP na nepravidelné hloubkové parcele sestává z budovy do ulice a drobného křídla do prvního dvorku, na které navazuje zadní dvorní budova, za níž je druhý dvorek (v přízemí zastavěný) a opět dvorní křidlo. Uliční fasáda je trojosá, hladké přízemí prolamuje pravoúhlý portál a segmentově ukončený krámový výkladec. Patra člení ploché kordonové římsy. Po stranách je rámují pilastry s římsovými hlavicemi. Sdružená okna ve společných šambránách s uchy v parapetu člení obdélná vpadlá pole. V celé šíři průčelí je nasazen štítový nástavec s volutovými křidélky, ukončený trojúhelným frontonem. Dvorní fasády jsou hladké. Dům je do ulice zaklenut dvěma středověkými valeně klenutými sklepy, další valeně klenutý gotický sklep se nachází pod zadním stavením. V přízemí byla uliční i dvorní budova hloubkovým dvoutraktem, dnes je upravena mladšími příčkami. Dvorní křídla jsou jednotraktová. Hl schodiště do pater je vybavené barokním tyčovým zábradlím. Novodobé schodiště do dvorní budovy se nachází v přístavku v prvním dvorku. Přízemí je zaklenuté cihelně valeně, zadní trakt dvorní budovy dvěma plackami. V 2.NP má klenbu průčelní místnost do ulice, další prostory 2.NP a 3.NP jsou plochostropé.