mýtnice

Obdélný domek stojící kolmo k Písecké bráně je pouze přízemní, s hl průčelím namířeným k východu. V pětiosém průčelí: uprostřed vchod, který rámuje jednoduché kamenné ostění, v němž jsou umístěny pův. klasicistní dveře dvoukřídlé výplňové, klapačka hladká, klika dveří původní. Portálek doprovází polokruhový nadsvětlík s radiálním členěním. Postranní dvojice oken, podtržena pásovou římsou, je umístěna ve vpadlých polích s polokruhovým záklenkem, chráněny jsou mřížemi. Stavbu ukončuje velmi výrazně profilovaná a dost vyložená korunní římsa. Valbová střecha s námětky je kryta taškami- bobrovkami. Ve střeše zřízeny dva vikýře tvaru " volského oka" . Pod omítkou soklu při pravém nároží domu bylo prý při opravě nalezeno barevné kvádrování. Vlevo navazuje na průčelí domku náznak pilířové brány. Pilíře jsou zděné, hranolové, nahoře jednoduše ořímsované. Na místě brány osazen novodobý dřevěný plot. Levý bok bez členění, pravý rovněž, jen při nároží zůstalo slepé okno, dále je nově proražený otvor okna, pravděpodobně v místě staršího vchodu.