vojenský hřbitov

Hřbitov hradčanské dělostřelecké posádky byl zřízen v souvislosti s nařízením Josefa II. z r. 1786 o pohřbívání mimo obvod města a zrušen byl roku 1906. Náhrobní desky, náhrobky a epitafy se vztahují vesměs k důstojnickému sboru posádky, která sídlila v bývalém klášteře voršilek, a jejich rodiným příslušníkům. Roku 1866 byl na hřbitově zřízen hromadný šachtový hrob pruských dělostřelců, kteří přišli o život 25. 8. 1866. Byl označen hvězdicovým náhrobníkem s křížem. Hřbitov je situován pod hradčanským opevněním mezi 9. a 10. bastionem. Náhrobní desky jsou nerovnoměrně rozmístěny a vsazeny do zdi opevnění, pomníky jsou ke zdi přisazené, veškeré objekty jsou z 19. století, některé pocházely z dílny Roberta Platzera a Josefa Emanuela Krondela. Použitým materiálem byly kámen, pískovec, opuka, mramor, břidlice.