usedlost Slovanka

areál KP tvoří: - stáje čp. 16 - usedlost Slovanka čp. 17 - usedlost Patricie čp. 19 - terasy s architektonickou výzdobou - park Pozdne barokní usedlost je zminována r. 1726. Obytná budova stojí ve svahu nad potokem. Z jižní strany je budova ctyrpatrová ctyrosá, s barokizujícím nárocne rešeným prucelím z roku 1910. Pravá, r. 1862 pristavená cást, je v pohledu oddelena bosovaným lysénem. Nad korunní rímsou na druhé ose zleva je umísten strešní štít ukoncený konkávne prohnutými boky vybíhajícími do špice a nasazenými na konvexne vyklenuté cásti. V nem je relief s pohledem na usedlost pred prestavbou a letopocty 1750 a 1862. Protilehlé prucelí je v dusledku umístení ve svahu dvoupatrové, architektonicky stejne rešené. Nad hlavním vstupem je v pulkruhovém záklenku keramický kruhový bohate lemovaný medailon s Madonou s Ježíškem na ruce. Strecha domu je mansardová. Puvodne byla kryta prejzy, dnes kryta medeným plechem. Dum stojí na obdélném pudorysu, má dvoutraktovou dispozici s približne stejne hlubokými trakty. Prízemí má místnosti vetšinou klenuté ceskými plackami a valenou klenbou eliptickou s výsecemi. dále viz DL pokračování čp. 17: Okna mají segmentové záklenky. Do patra vede dvouramenné schodište.Patro je plochostropé, jedna místnost se štukovou výzdobou ve tvaru kruhového vence s rozetami. V komunikacním prostoru pri schodišti je zachován nákladní výtah s drevenými stenami zdobenými intarzií. Okna a dvere nove vymeneny. Patricie čp. 19: Dum reprezentacního charakteru stojí ve svahu vedle zámecku Slovanka. Vznikl prestavbou barokního objektu ve dvou etapách (v letech 1874 a 1910). Byl pudorysne i výškove rozšíren a opatren vežovým strešním altánem. Objekt je jednopatrový se suterénem ve svažitém terénu a s terasou v úrovni strechy bocního krídla. Hlavní prucelí je barokizující se štukovou výzdobou. Valbová strecha je kryta medeným plechem. Strešní altán má strechu stanovou na hrebeni s mríží s rozvilinovým ornamentem. Vikýr v hlavním prucelí nesl puvodne hodinový ciferník. Na západe k domu priléhá krátké jednopodlažní kridélko s terasou na streše. Terasa je prístupna architektonicky hodnotným vnejším dvouramenným schodištem s balustrádami. Suterén domu má valené klenuté sklepy. Cást prízemí má segmentové klenby do traverz. Zbytek je plochostropý. Za vstupem je tríramenné pilírové schodište se zábradlím z kovaných mríží. V prvním patre je zachovaná vetšina kvalitních dverí v puvodních výplnových zárubních s deštením v supraporte s drevenou rímsou a parketové podlahy. Objekt bývalých stájí má samostatné čp. a je situován (oproti zámečku) na druhém břehu Dalejského potoka. Budova stájí je přízemní s částečně obytným podkrovím, postavena na protáhlém obdélném pudorysu. Osa budovy je soubežná s osou prilehlé komunikace. Fasády jsou jednoduché, nezdobené, s radou nesourodých otvoru pro vstupy, okna a vrata. Strecha je sedlová, kryta bobrovkami. Vetšina interieru je klenuta plackami do pasu. Poslední místnost na východní strane je sklenuta na strední sloup. Dum pravdepodobne plnil i obytnou funkci. Terasy z r. 1862 se rozkládají ve svahu jižne od cp. 17, mezi cp. 17 a 19 a západne od cp. 19. Jsou lemovány balustrádovým zábradlím. Na pilírích bývaly klasicistní pískovcové busty imperátoru. Z nich zustalo zachováno pouze jediné torzo. Terasy jsou spojeny schodišti s terénem dvora i horní plošiny, ze které se do objektu vstupuje. Západní terasa z roku 1910, která je umístena na streše prízemního prístavku je také spojena schodištem s horní plošinou. Na sloupcích této terasy bývaly vázy. Park se rozkládá na severu a západe areálu. Vyplnuje svah mezi horní plošinou a tratí. Z puvodní koncepce parku zustala zachována cást cest a dvoje schodište (dnes bez váz). Na sever od cp. 19 stojí drevený altán, pod východním balkonem cp. 17 je jedna velká váza a východne od cp. 17 je zbytek kamenné lavicky. Plocha parku je zarostlá náletovou zelení mezi zbytky puvodní výsadby. Nad cp. 19 je nove nevhodne umísten modrý kruhový bazén.