1000152339 - kaple Panny Marie Bolestné
kaple Panny Marie Bolestné
Hlubočepy
Hlubočepy
Zbraslavská
kaple

anotace

Drobná sakrální stavba vznikla přestavbou skladiště střelného prachu z poloviny 18. století. Po roce 1900 došlo k úpravám v beuronském stylu.

popis památkové hodnoty

Drobná malebná sakrální stavba, umístěná izolovaně ve svahu pod Barrandovskou skálou, vznikla přestavbou skladiště střelného prachu z poloviny 18. století. Dokládá historickou událost otevření pobřežní komunikace prolámáním skály.

popis

Kaple na Křenkově vznikla r. 1847 přestavbou skladiště střelného prachu, které bylo r. 1742 postaveno francouzským vojskem při odlámání skály a vybudování komunikace do Chuchle. Po r. 1900 byla upravena v beuronském stylu emauzskými benediktiny. Masivní stavba drobných rozměrů na kruhovém půdorysu s apsidou a s pravoúhlým rizalitem, v němž je umístěn vstup. Fasáda rizalitu vybíhá v segmentový drobný štít, v něm je mozaikový monogram Krista, písmena Alfa a Omega a nápis +AVEˇMARIAˇGRATIA PLENA. Stavba je zaklenuta zděnou kupolí bez krytiny. Proti vstupu je okno, segmentově ukončené, pod ním zděný oltář. Po obvodu probíhá jednoduché zděné sedátko. Na stropě a stěnách jsou zbytky ornamentální výmalby s křížem v centru a obíhajícího latinského nápisu - dvou veršů z hymnu Stabat Mater.

• Kód CZ 176, Barrandov, urbanizované sídlo, Hlubočepy, Praha, Hlavní město Praha

• operativní průzkum a dokumentace - havarijní stav trvá