zámek

Areál zámku a rozsáhlého parku s řadou drobných architektur, soch a přírodních zajímavostí (dendrologická skladba, aj.). Zámek byl vybudován počátkem 18. století na místě starší tvrze (gotické, renesančně přestavěné) snad podle plánů F. M. Kaňky (dříve považován za autora D. Martinelli). V r. 1759 navrhoval průčelí J. Jäger. Počátkem 19. století stržena středověká věž a upravena nádvorní fasáda, plastická výzdoba I.M.Platzera. Po požáru v r. 1911 byl zámek opravován. Zámek obklopuje rozsáhlý park jehož základ tvořila obora z doby asi před r. 1720, úpravy okolí zámku byly prováděny poč. 19. stol. Areál tvoří: - Hlavní budova zámku. Trojkřídlá jednopatrová stavba (z příkopu vzniká dojem dvoupatrové budovy); krátká boční křídla uzavírají zčásti čestný dvůr. Střední křídlo má mohutný tříosý rizalit, ukončený štítem s trojúhelným tympanonem. Část interiérů má bohatou štukovou výzdobu. - Fortifikační příkop. Vychází z původní ochrany bývalé tvrze. Na východní straně hlavní zámecké budovy. Z příkopu vedou šikmé přístupy do čestného dvora a k hlavnímu vstupu do zámecké budovy (přístupová šíje k zámku a dvůr v této části ohraničen zděným zábradlím-zídkou s vázami a putti. /pokračování popisu: viz DL/ - Jižní hospodářská budova. Na čestném dvoře. Jednopatrová s valbovou střechou. V přízemí valené klenby s výsečemi. Průčelí do dvora je sedmiosé, členěno vysokým pilastrovým řádem v přízemí s arkádou. V patře obdélná okna. Z východní strany má budova ještě dvouosou přízemní část, která přechází v patře v polygonální risalit s konkávními náběhy. V konkávních nábězích jsou niky. Nad přízemní částí je terasa. - Severní hospodářská budova. Na severní straně dvora. Řešena obdobně jako jižní hosp. budova (též s rizalitem, přízemní částí a terasou na východě). Ve dvorním průčelí sluneční hodiny. - Čestný dvůr. Obklopen na západě budovou zámku - přístupová šíje k zámku a dvůr při příkopu ohraničen zděným zábradlím-zídkou s vázami a putti. Na severu a jihu je dvůr ohraničen hosp. budovami, na východě uzavřen ohradní zdí a bránou. - Ohradní zeď čestného dvora se vstupní bránou. Uzavírá dvůr na východní straně; vyšší architektonicky členěná severní a jižní část příléhá k hospodářským budovám. Zeď je ve východní části členěna na pole s oválnými otvory s mříží. Vstupní brána s kovovými mřížovými vraty. Po stranách brány jsou pilíře nesoucí lucernu. Přiléhají menší branky pro pěší. - Bazén s fontánou. Uprostřed čestného dvora šesticípý hvězdicový bazén s fontánou v podobě dvou proplétajících se ryb. - Socha Merkura. Na čestném dvoře. Socha je bronzovou kopií Odpočívajícího Herma podle Lysippa (Hermes z Herkulanea). - Kašna se sochou Neptuna. Za zámkem. Kašna uprostřed protáhlé osmiboké nádrže se zprohýbanými stranami má dřík s listovým dekorem. Chrliče v podobě lvích hlav. Socha Neptuna asi 1 m vysoká. Neptun stojící na rybě drží trojzubec. Odlitek v umělém kameni. - Kašna s reliéfním dekorem. Jižně za zámkem. Spodní pískovcová část kašny je čtverhranná s vnitřním válcovým dříkem. Všechny strany kašny zdobeny arkádou a reliéfními ptáky, gryfy, vinnými ratolestmi, aj. Horní část kašny je z kovu. - Socha Sibyly. V parku. Socha v životní velikosti z bílého mramoru na podstavci z téhož materiálu. Sedící akt s drapérií u nohou. Na soklu nápis: THE LIBYAN SIBYL. Vzadu: ROMA 1876. /v době provádění reidentifikace nepřístupno, nezkontrolováno/. - Socha Kleopatry. V parku. Socha stejného charakteru jako socha Sibyly. Kleopatra sedí na křesle. Vpředu nápis: KLEOPATRA, vzadu: ROMA 1876 /v době provádění reidentifikace nepřístupno, nezkontrolováno/. - Socha sv. Judy Tadeáše. Pískovcová plastika v životní velikosti s uraženou hlavou, v pravé ruce otevřená kniha, v levé část kyje. Na přední straně soklu nápis: TY JSY NAS ZASTUPCE WERNY SWATY IVDO THADDEASSI OBRAN ZASTAN NAS W ZAUFFANI PROS JEISSE ZA WLAST NASSI. Na zadní straně letopočet 1718, pod ním 1938 a RENOVATUM EST ANNO 1842, 1892./v době provádění reidentifikace nepřístupno, nezkontrolováno/. - Socha lva. V parku. Na nízkém zděném soklu (120 x 80 cm) leží dvouocasý lev s korunou na hlavě. Pískovcová socha /v době provádění reidentifikace nepřístupno, nezkontrolováno/. - Dekorativní váza I. V parku. Váza z pálené hlíny cca 180 cm vysoká zdobená dekorativními pásy. Váza je antikisujícího typu./v době provádění reidentifikace nepřístupno, nezkontrolováno/. - Dekorativní váza II. V parku, jižně od zámku. Betonová kopie barokní vázy, stojící na hranolovém soklu, o výšce 90 cm, stěny má zdobeny páskovým ornamentem. - Park s ohradní zdí a vstupními branami. Park za zámkem je přírodně krajinářský. Do roku 1720 vytvořena v místech lesa obora. Začátkem 19. stol. prováděny úpravy okolí zámku, upraven příkop a valy a nově koncipován anglický park a obora. Park je vymezen ohradní zdí se vstupy. V parku mj. rybník, lesní plochy, dendrologický hodnotné, drobná architektura a sochařská výzdoba (mimo výše uvedené např. socha: Žena vstupující do lázně). Na parcele 653 mladší stavba využívaná Úřadem vlády (není předmětem památkové ochrany). Sochy Kleopatry, Sibyly Libyjské, Ženy vstupující do lázně a Českého lva byly přemístěny na pozemek 681/1 k.ú. Malá Strana (rozhodnutí MK ČR z r. 2008, viz kolonku stav zachování památky... ).