zvonička

Zvonice se sochou Panny Marie. Drobná kamenná architektura. Na odstupňovaném žulovém základu spočívá pískovcový, rovněž odstupňovaný sokl. V jeho průčelí je ve vpadlém rámu s rezetami v rozích osazena mramorová deska s nápisem: "POSTAVENO L. P. 1887 FRANTIŠKEM JEDLIČKOU V. KOUDELA V PŘEDHVOZDÍ". Na soklu spočívá vlastní stavba zvoničky členěná v průčelí hrotitou nikou s konchou, lemovanou tordovanými sloupky, v níž je umístěna pískovcová socha Panny Marie. Nika je ukončena archivoltou s motivem oslího hřbetu s kraby a křížovou kytkou. Nad nikou probíhá římsa s výžlabkem, nad níž mírně ustupuje nástavec se zvoničkou, otevřený po stranách otvory ve tvaru jeptišky. Zvonička je zakončena kamennou stříškou a křížem. Socha Panny Marie se splývajícími vlasy, rozevřeným pláštěm a adoračním gestem rukou stojí v nice na podstavci, v jehož čelní stěně je vložena deska s nápisem "ORODUJ ZA NÁS". Socha je provedena z jemnějšího pískovce než vlastní architektura. Ve zvonici je osazen zvon s nápisem "L.P. 1947" (zvon není prohlášen za KP).