Thomayerova nemocnice

Areál původního Sociálního ústavu hl.m. Prahy (Masarykovy domovy) byl umístěn na trojúhelníkovém pozemku vymezeném ulicí Benešovskou, dnes Vídeňskou a pásem lesů s Kunratickým potokem. Jedná se o areál s klasickou osovou dispozici. Vstup do areálu je triumfální sloupovou bránou. Obdélný čestný dvůr lemovaný loubím je v čelech vymezený ústřední budovou s dominující hodinovou věží a objektem se sloupovým průčelím, po obou stranách jsou kolmo k hlavní ose umístěny deskové pavilóny. V této části byly pavilony pro přestárlé nemocné dvojice, starobinec, chudobinec a nemocnice. Pomocné provozy včetně kaple sv. Václava byly umístěny na boční (severní) a zadní (východní) straně. Pásem parkové zeleně byly odděleny dětské pavilony. Od r. 1953 nové funkční využití - nemocnice, v r.1954 přejmenovaná na Thomayerovu nemocnici. Z urbanismu pavilonové zástavby, architektonického výrazu (geometrické hmoty objektů s plochou střechou se zdůrazněnými prvky schodiští, průběžné lodžie a balkóny, tvrdá omítka kombinovaná s keramickými obklady), konstrukčního řešení (ŽB konstrukce) a jasně definovaných provozních vazeb je již patrný nový poválečný vývoj naší architektury. Památkově chráněny jsou objekty čp. 800 - 815.