zámek

Původní hospodářský dvůr (též tvrz) připomínaný již v 16. stol. byl situovaný v údolí Kunratického potoka v návaznosti na historickou obec Dolní Krč. V 18. stol. došlo k rozšíření statku, v pol.19. stol. byl statek přestavěn do podoby zámku s novogotickými fasádami, část hospod. objektů byla stržena. V r. 1860 byl rozšířen park a upraven v anglickém stylu. Poslední úpravy hospodářského zázemí byly provedeny v r. 1880. V letech 1948 - 1989 došlo k postupné devastaci areálu, hlavní objekt byl přestavěn na kanceláře. Po r. 1989 v rámci restituce byl objekt rekonstruován na hotel. V současné době zámek zahrnuje 1 objekt osazený kolmo do svahu. S ohledem na konfifuraci terénu je budova v S části třípodlažní a v J části dvoupodlažní. Výškově je terén na západní straně rozdělen opěrnou zdí na dvě úrovně, severní s kašnou slouží jako parkoviště, na jižní je přístupová cesta lemovaná alejí stromů navazující na hlavní vstup umístěný prakticky v ose objektu a zdůrazněný hranolem věže. Na východní straně, orientované do upraveného zámeckého parku, předstupuje rizalit bývalé kaple zaklenuté valenou klebbou ukončenou konchou. Zastropení v objektu v kombinaci kleneb a plochých stropů. Třípodlažní část je zastřešena valbovou střechou, dvoupodlažní má plochou střechu. Fasády jsou obnoveny v novogotickém stylu,tj. zubořez pod římsou, cimbuří a věžice, obdélná okna a lomená okna bývalé kaple sv. Havla s dřevěnými výplněmi imitujícími kružbu, jsou lemována šambránami a zdobena suprafenestrami. Pozemek č.parc. 19, situovaný severně od objektu zámku a na západní straně rybníka, na kterém byla pravděpodobně původní tvrz a hospodářský dvůr, je v současnosti upraven jako zámecký park. Hospodářský dvůr a hospodářské budovy dnes již neexistují.