kaple sv. Anny
Krč
Krč
Branická
kaple

anotace

Drobná kaple sv. Anny byla postavena podle návrhu Josefa Misterka roku 1881. Kalpe slouží sboru Církve československé husitské.

Hodnotná klasicistní stavbička, doklad historického jádra obce Dolní Krč demolovaného v roce 1979.

popis

Objekt postavený v r. 1881 na místě starší kapličky z roku 1859. Původně součást historického centra obce Dolní Krč zničeného v roce 1979 v souvislosti s výstavbou komunikací Jižní spojky. Osamoceně stojící jednolodní kaple na obdélném půdorysu s ukosenými rohy v SZ části. Sedlová v závěru polygonálně ukončená střecha je vygradována sanktusníkem s cibulkou a křížkem. Fasády se segmentově ukončenými okny jsou členěny pilastry nesoucími architráv a profilovanou římsu. Nad průčelím trojúhelníkový štít ukončený křížkem, s kruhovým okénkem. V ose vstup s původními dřevěnými dveřmi, nadsvětlík prosklený do kovového radiálně členěného rámu. Po obou stranách vstupu jsou niky ukončené konchou, ve kterých byly umístěny sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Antonína Paduánského. Sochy zničeny vandaly. V rámci rekonstrukce a realizace novostavby sborové budovy byla postavena i ohradní zeď (kombinace zděných omítaných sloupků a kovových mříží).

• Kód CZ 2730, Dolní Krč, urbanizované sídlo převrstvené, Krč, Praha, Hlavní město Praha

• sakrální stavba