synagoga

Původně renesanční stavba byla barokně upravena v 18. st., později v 19. st. v duchu romantické novogotiky, při adaptaci na modlitebnu 1970 byla snaha obnovit původní vzhled. Volně stojící stavba na břehu potoka Botice, součást volné zástavby staré Michle. Jednopatrová budova na podélném půdorysu má dvě rozdílně pojaté části. Hlavní průčelí (do ulice) má v levé části gotizující charakter: Zeď je ve spodní části zesílena, prolomena dvěma lomenými okny a završena římsou, nad kterou se zvedá trojúhelný štít. Pravá část je prolomena třemi okny v šambránách se šestidělením, završena římsou a mansardovou střechou s novodobými vikýři. Pravé boční průčelí má stejná okna a završené je polovalbou. Levé boční průčelí je prolomeno dvěma lomenými okny a ukončeno trojúhelným štítem. Přízemí vpravo je sklenuto valenou klenbou.