měšťanský dům

Nejstarší zástavba parcely spadá do 2.pol. 16.stol. V r.1843 byl objekt kromě výstavního sklepa zbořen a nahrazen novostavbou. Starší plány uvádějí ještě sklepy pod ulicí, přístupné nikami v osách výsečí klášterní klenby předního sklepa. Nový krov a podkroví po r.2002. Dvoupatrový řadový dům leží na hloubkové parcele, je bez dvorku a vlivem klesajícího terénu je na zadní straně čtyřpodlažní. Pozdně klasicistní uliční průčelí horizontálně člení kordon nad přízemím a parapetní římsy pater, ukončuje jej profilovaná hl.římsa. Přízemí prolomují obdélné tesané portály do domu a prodejen. Lícová okna v obou patrech mají shodnou výšku, v 1.p. s přímými nadokenními římsami. Zadní průčelí je tříosé, v patrech s průběžnými parapetními římsami s lícovými okny. Střecha příčně sedlová má hřeben rovnoběžný s průčelím. Na místě dvou drobných původních vikýřů byl po r.2002 vybudován jeden velký centrální, krov byl nahrazen novým. Dispozici tvoří příčný trojtrakt s polokruhovým visutým schodištěm po levé straně, osvětleným světlíkem. Ve středním příčném traktu na pravé straně býv. černá kuchyně. Prostory přízemí, sklepů i podest jsou zaklenuty segmentově. S výjimkou staršího sklepa pod přední částí, jež je zaklenut klášterní klenbou s výsečemi na střední kruhový sloup. 1. i 2.p. jsou shodně řešena, podkroví je novodobé. (podle UPP Malá Strana)