dům U Červené boty

Předchůdcem dnešního objektu byl dvoupatrový a dvoutraktový dům s prostou klasicistní fasádou a terasou směrem k Čertovce.Dům byl renesančního původu Dnešní novostavba podle plánů F. Václavíka byla provedena v l.1879-1880; zadní fasáda nad Čertovkou byla přitom založena na pilotách. Pozdější zásahy nejsou významné. Řadový dům třítraktové dispozice se schodištěm na mělkém U-půdorysu po levé straně středního traktu je podsklepený a krytý sedlovou střechou. Hl. průčelí je třípatrové, v patrech pětiosé. V přízemí s pásovým bosováním je trojice portálů, z nichž prostředního patří domovnímu vstupu. Lunetové nadsvětlíky portálů kryjí dekorativní litinové mříže. Okna 1.p. mají profilované šambrány s uchy. Ve vodorovně spárovaném 2.p. se nad okny a suprafenestrami s terči uprostřed objevují segmentové frontony. Nad meandrem provázeným pásovým parapetem člení 3.p. hladké pilastry s volutovými hlavicemi. Zadní průčelí k Čertovce je včetně odhaleného suterénu rozděleno do pěti etáží s pravoúhlými okny v profilovaných šambránách. Spodní dvě etáže jsou spárované do kvádrů, vyšší hladké, všechny vzájemně oddělované římsami nad pásem meandru.