dům U Tří růží

Dům "U tří havranů" (U tří růží) Lužický kněz Jiří Josef Šimon odkoupil v r. 1704 parcelu ze zahrady domu Thunovského a v l. 1705-06 zde nechal zbudovat domov pro lužické studenty bohosloví (vnitřní stav.úpravy pravď. T.Haffenecker). Tomuto účelu sloužil dům do r. 1728, do dokončení dnešní budovy Lužického semináře. Po 1728 byl dům prodán a následně stavebně upraven. K přístavbě klasicistního dvorního křídla došlo v 1. čtvrtině 19. stol., kdy dům patřil rodině Demartini a byl součástí objektů mydlářské manufaktury (domy čp.71-73, viz komín ve vnitrobloku). Jednopatrový řadový dům s pětiosou uliční fasádou je zakryt sedlovou střechou kolmou k ulici. Střeše je předložen dvouetážový štít s volutovými křídly, s jediným slepým oknem v šambráně s uchy. Fasády člení plochý kordon a v patře liseny, po stranách zdvojené a pod kordonem ukončené čabrakami. V přízemí vlevo je kamenný portálek opatřen klasicistními jednokřídlými dveřmi. Okna přízemí i patra jsou vložena do stuhových šambrán. Dvorní fasády zůstaly nečleněné, na záp. straně dvorku při zdi se zachovala dřevěná pavláčka, spojující patrové sev. křídlo, zastřešené pultem, se schodištěm hl. budovy. Hranici parcely směrem k domu čp. 83/III tvoří renesanční zeď býv. jatečního kanálu, projevující se ve dvorku dvoukřídlého domu jako ohradní zeď a tvořící boční obvodní zeď domu. Budova je podsklepena třemi klenutými prostory při severových. nároží.