dům U Zlaté hvězdy

Dům "U zlaté hvězdy" (U zlatého kloboučku) Klasicistně upravený obytný dům, původně na místě dvou měšťanských domů, vystavěných na pilíři a 2.oblouku Juditina mostu (fragmenty doch. ve sklepě, viz r.č. 1-15/6, Staré Město). Starší z domů, v záp. části dnešní parcely, zv. U zlatého kloboučku, byl postaven v 16. stol. na druhém oblouku Juditina mostu. Vých. položený dům, zv. U zlaté hvězdy, byl patrně postaven na poč. 17. stol. Teprve v r. 1836 - po zboření přední část domu U zlatého kloboučku - byla zbývající zadní část spojena podle plánu V. Kulhánka se sousedním domem U zlaté hvězdy a celý objekt jednotně klasicistně upraven. Práce vedl stav. Josef Kaura; tehdy bylo vybudováno nové schodiště, pavlače, řada příček v 1. a 2. p. V této podobě se dům v podstatě dochoval dodnes, jen v r. 1855 Václav Duda provedl nástavbu dvorního křídla podle vlastního projektu. Dvoupatrový řadový dům pokrývá sedlová střecha, naznačující pův. existenci dvou objektů (nad levou tříosou částí domu vyšší a strmější). Fasáda je osmiosá, výrazně horizontálně členěná pásovou rustikou v přízemí a mezipatrovými římsami. Okenní osy, rozmístěné v nestejnoměrných intervalech, rovněž ukazují na starší původ stavby. V 1. a 8. ose zprava fasádu prolamují dvoukřídlá vrata, na 2. ose pravoúhlý kamenný portálek s dvoukřídlými klasicistními dveřmi. Mezi okny 1. p. se nalézá půlkruhový rám s obrazem Pražského Jezulátka a dvěma andílky, pod ním osmicípá štuková hvězda. Obdélná okna v profilovaných šambránách nasedají v 1. a 2. p. na průběžné podokenní římsy, v 1. p. je doplňují přímé nadokenní římsy. Při dvorní fasádě hl. budovy a záp. křídla probíhají v obou patrech dřevěné pavlače. Podélná parcela je po klasicistní úpravě čtyřkřídlá kolem úzkého, podélného dvorku, jedno- a dvoutraktové dispozice. Uliční trakt záp. části domu je podsklepen obdélným klenutým sklepem (nově rozděleným příčkou), který je druhým obloukem Juditina mostu. Pův. kamenné klenutí uprostřed nahradila cihlová klenba, mostní zdivo se uplatňuje kamennými klenbovými náběhy a části mostního pilíře z kamenných kvádrů. Na vstupní plochostropou chodbu navazuje ve dvorním traktu dvouramenné schodiště, podklenuté valenou klenbou, s křížovými klenbičkami na podestě. Po pravé straně vstupní chodby je místnost klenutá valeně s lunetami, klenuté jsou rovněž tři místnosti v záp. části domu. 1. a 2. p. plochostropé. V r.1994 a 1997 proběhla rekonstrukce přízemí (zřízen obchod, galerie), r.2000 oprava střechy (vikýřky půdní vestavby) a fasády (ta opět po povodni r.2002).