měšťanský dům

Dům čp. 78 Původně měšťanský dům. Podobně jako čp. 76 byla parcela domu pův. součástí objektu čp. 77. V 18. stol. zde byl vystavěn přízemní barokní dům, v 1. pol. 19. stol. zřízeno 1. p. a upravena klasicistní fasáda, v r. 1873 pak provedeny vnitřní úpravy a nástavba 2. p. Dům byl postaven na románském 1. oblouku Juditina mostu (jeho fragment dochován ve sklepě domu, viz r.č.1-15/5, Staré Město). Dvoupatrový nárožní dům, který se pětiosou fasádou obrací ke Karlovu mostu; zřetelné je zalomení ul. čáry, její krajní osy vystupují v plochých risalitech. Fasádu, zakončenou plochou střechou, člení v přízemí pásová rustika, dále kordonová a profilovaná korunní římsa podložená zubořezem. Na 2. ose zleva je obdélný vchod s dvoukřídlými klasicistními dveřmi (horní výplně člení poloviční slunce, střední výplň vpravo má kaneluru, vlevo mřížku a rosetku ve středu, v dolní části je výplň s motivem erbu). Okna přízemí a pater rámují profilované šambrány, okna 1. p. nasedají přímo na kordon, ve 2. p. mají přímé nadokenní římsy. Dvorní fasáda je rovněž pětiosá, nezajímavá. Jediný sklep tvoří zachované klenutí prvního oblouku Juditina mostu, vyzděné ze silně zvětralých kvádrů; malta byla ze spár do hloubky vyplavena. Přízemí a patra jsou dvoutraktová, převážně plochostropá (s výjimkou dvorního traktu přízemí, kde jsou dvě valeně klenuté místnosti). Vřetenové schodiště bez podest navazuje po levé straně domovní chodby. Celková rekonstrukce objektu proběhla v r.1996, částečně pak opět po povodni r.2002.