dům U Zlatého kloboučku

Dům "Kotlářovský" (U zlatého kloboučku, též U modrého lva) Renesanční měšťanský dům s gotickým jádrem (doch. v obvodové zdi sev.sklepa) z pol.16.stol., ve sklepech zastavěn i oblouk Juditina mostu (fragment 1.pilíře - r.č. 1-15/4, Staré Město). Později byl dům barokně upravený (na 1.pilíři Jud.mostu bylo v 18.stol. vystavěno jižní křídlo), v klasicismu byla hl.budova navýšena o 3.patro, upravena fasáda jižního křídla a vnitřní dispozice v patrech. V l. 1964-65 provedlo SÚRPMO (ing. Potužník, ing. arch. František Soukup) rekonstrukci domu pro ministerstvo dopravy, při které byly odstraněním mladších příček rehabilitovány prostory přízemí a v 1. p. restaurovány a obnoveny dřevěné malované raně barokní stropy. Řadový dvoukřídlý dům na mírně svažitém terénu je přístupný slepou uličkou mezi domy čp. 76 a 78/III, kterou dnes uzavírá zídka s klasicistními dvoukřídlými vrátky. Již. pozdně barokní fasáda hl. budovy, zakončená valbovou střechou, vede do slepé uličky, je třípatrová (s nižším 3. p.), šestiosá, s hladkým přízemím, odděleným kordonovou římsou. Patra člení rustikované liseny, okna 1. a 2. p. na sebe navazují výzdobou parapetů a říms, obdélná parapetní pole a suprafenestry 1. p. zdobí vpadlá vykrajovaná zrcadla. Okna 3. p. přiléhají šambránou se zvýrazněným středovým klenákem ke korunní římse, zdobí je štukové čabrakové parapety. Fasáda spojovacího krčku je třípatrová, jednoosá, v přízemí s vyrovnávacím schodištěm do přízemí, v patrech s prosklenými pavlačemi, opatřenými klasicistním tyčovým zábradlím. Na již. stranu se do ulice obrací klasicistní tříosá fasáda již. křídla, která je vzhledem k terénu čtyřpatrová. Přízemí se dvěma obdélnými vstupy člení pásová rustika, hladkou plochu pater patrové římsy nad přízemím a 1. p. Do Míšeňské ul. se za nižší zástavbou sousedního domu uplatňuje sev. fasáda hl. budovy, třípatrová, devítiosá; je hladká, nečleněná, s okny umístěnými v nepravidelných intervalech. Podsklepena je zhruba levá polovina hl. budovy - ve 2. suterénu je valeně zaklenutý prostor, jehož již. obvodovou zeď tvoří líc pilíře a prvního oblouku Juditina mostu. Do něho je také klenba sklepa zavázána, ve vyšším suterénu - někdejším středověkém přízemí - jsou dva obdélné a klenuté sklepy. Přízemí hl. budovy je příčným dvoutraktem, již. křídlo a spojovací krček jsou jednotraktové. Vyrovnávacím schodištěm se vstupuje do haly, zaklenuté renesančně valeně s hřebínky a motivy lilií na hranách lunet. Místnosti pater jsou plochostropé, v 1. i 2. p. byly obnoveny dřevěné malované stropy Již. křídlo je ve všech patrech plochostropé.