měšťanský dům

Dům čp.75 V r.1707 zakoupil malostranský řeznický cech jednu z parcel na místě býv. Thunovské zahrady a nechal vystavět nové jatky na místě starých, zbořených (viz čp. 74). Visitační tabely z r. 1726 zmiňují v areálu jatek dva cechovní domky, které jsou zobrazeny i na Langweillově modelu Prahy z r. 1831. Domek čp. 75/III byl r. 1804 ve špatném stavebním stavu a byl prodán do soukromého vlastnictví a posléze také opraven. Nárožní jednopatrový domek má sedlovou zvalbenou střechu. Podélná fasáda je tříosá, hladká, v přízemí s kamenným vstupním portálkem na střední ose. Okna 1. p. rámují profilované šambrány, doplněné v parapetu vykrajovanými poli se štukovým geometrizujícím dekorem diamantování, vrypů a kapek. Průčelní dvouosé průčelí je zdobnější, dva býv. krámové vchody ohraničují kamenná ostění se zdůrazněným klenákem, okna v 1. p. mají stejnou výzdobu jako okna boční fasády. Ve střeše je umístěn jednoosý štítový nástavec, zakončený segmentovou římsou. Nevelká obdélná budova zůstala nepodsklepena, ze střední chodby vede přístup na dřevěné schodiště; místnosti přízemí i patra jsou plochostropé. Dům je dnes provozně spojen se sousedním hotelem U tří pštrosů čp. 76/III.