městský dům

Dům čp. 74 Dům stojí na místě starých malostranských jatek, zbořené při vytyčování nové ulice (Míšeňská). Po r. 1707 zde byly malostranským řeznickým cechem vybudovány nové jatky (jednopatrová budova a další dva cechovní domky). Koncem 30. let 19. stol. byly tyto objekty zbořeny a na jejich místě (s využitím části přízemí a sklepa) postavil v r. 1856 stav. J. Liebl dvoupatrový (pozdně klasicistní) dům. V r. 1872 byla spojena hl. budova s vých. křídlem. Oprava fasády proběhla v r. 1953. Parcela byla zastavěna hl. budovou nepravidelného lichoběžného tvaru a dvorním křídlem. Nárožní dvoupatrovou budovu kryje sedlová zvalbená střecha se dvěma vikýři. Pětiosá uliční fasáda je hladká, nečleněná, oživená pouze jemnou klasicistní výzdobou s motivem roset, palmet, festonů v parapetech, konsolách a suprafenestrách. V přízemí zprava je umístěn půlkruhově zaklenutý vstup a dále čtyři půlkruhová velká okna ve štukových šambránách. Na kordonovou plochou římsu navazují obdélná pole parapetů (s rozvilinovými festony na 2.-4. ose) pod průběžnou podokenní římsou. Zprava navazuje na dům ohradní zeď s lichou arkádou (slepý zasklený otvor), vedle segmentově ukončená dvoukřídlá vrata. Za ní dále přízemní tříosá fasáda dvorního přístavku, se třemi širokými segmentově zaklenutými otvory. Vých. dvorní fasáda nese prosklenné pavlače, jinak jsou dvorní fasády architektonicky nezajímavé. Jediný valeně klenutý sklep je přístupný z domu čp. 73/III. Na vstupní chodbu navazuje zprava jednoramenné dřevěné schodiště, zleva plochostropé místnosti ul. traktu. Valeně zaklenuta je jedna místnost ve dvorním traktu a přízemí vých. křídla. Patra zůstala plochostropá. Ve střeše byla r.2002 - 2003 provedena půdní vestavba (vikýřky do ulice i na dvorní části střechy) a rekonstrukce objektu.