dům U Modré podkovy

Dům byl zbudován po r.1708 na části býv. Thunovské zahrady. Zachoval si svůj barokní ráz, podobně jako domy sousední, s nimiž má obdobné i řešení uliční fasády. V pol.19.stol. byl propojen s čp.71 a 73 a vznikla zde manufaktura. Již. dvorní stavení je klasicistní, přístavky na vých. a záp. z 20.stol. Řadový jednopatrový dům s obytným podkrovím. Pětiosou fasádu uzavírá sedlová střecha se štítovým vikýřem na ose. Po jeho stranách dva menší segmentově ukončené vikýře. V přízemí jsou po stranách velká okna (výkladce) s kamennými ostěními, na středu kamenný portál. Horní okna rámují štukové šambrány a ukončují zvlněné římsy. Dvorní fasádu hl. budovy člení dvouosý schodišťový risalit, na již. straně čtyřosá jednopatrová klasicistní fasáda dvorního křídla. Pův. obdélná dvoutraktová budova byla v klasicismu rozšířena o dvorní stavení na protilehlé straně parcely, později ještě dalším přístavkem a továrním komínem na levé straně a dílenskou halou na pravé straně dvora. Hl. budova je podsklepena valeně klenutými sklepy shodné dispozice s přízemím. Středem přízemí prochází domovní chodba, po pravé straně ve dvorním traktu nástup na schodiště. Všechny prostory přízemí včetně schodiště jsou klenuté valeně s trojúhelnými výsečemi. Místnosti v 1.p. i obytném podkroví jsou plochostropé. (podle UPP Malá Strana)