dům V Zeleném poli

Dům byl zbudován po r.1708, po rozdělení Thunovské zahrady. Dvorní záp. křídlo je současné s hl. budovou, již. křídlo je raně klasicistní, přestavěno v 1.pol. 19.stol. Řadový jednopatrový dům s obytným podkrovím ukončuje sedlová střecha mohutným dvojosým štítovým nástavcem. Po jeho stranách jednoosé vikýře. V přízemí jsou po stranách velká okna (výkladce) s kamennými ostěními, na středu kamenný portál. Portál je osazen dvoukřídlými klasicistními dveřmi s obdélnými výplněmi a paprskovou mřížkou v nadsvětlíku. afasádu zdobí rustika, ploché římsy, stuhové šambrány. Dvorní fasáda je jednoduchá, ve střeše opět se štítovým nástavcem a dvěma vikýři; v patře probíhá pavlač. Na dvoutraktovou hl. budovu navazují dvě jednotraktová křídla jež vymezují malý dvorek. Hl.budova je plně podsklepena, sklepy mají shodnou dispozici s přízemím. Středem přízemí prochází valeně klenutá chodba do dvora, vlevo s nástupem na dvouramenné, valeně podklenuté schodiště s nikami na mezipodestě. Všechny místnosti přízemí mají valené klenby s lunetami. V záp. křídle se dochovala jedna valeně klenutá místnost, klenuté jsou rovněž prostory již. křídla. Na vých. straně dvora přístavek se schodištěm do domu čp. 72. Místnosti 1.p. a obytného podkroví jsou plochostropé. V domě dosud zachovány součásti původního vybavení - podlahy, dveře, okna, okenice a pod. (podle UPP Malá Strana)