dům U Královny včel

Byl postaven na místě býv. Thunovské zahrady v l.1708-10 jako dvoupatrový. V 1.čtvrtině 19.stol. byl rozšířeny o dvorní trakty a zřízeny klasicistní pavlače. V pol. 19.stol. byl propojen s čp.72 a 73. Řadový dvoupatrový dům se sedlovou střechou a štítovým vikýřem na ose. Na střední ose pískovcový portál - ve středovém klenáku erb, po jeho stranách v letopočet 1710 a nápis: WIR BAVEN HIER VESTE VND / SEIND NVR FREMPDE GESDE; WO WIR SOLEN EWIG SEIN / BAVEN WIR GAR WENIG DREIN. V portálu svlaková vrata s barokním štítekem a vnitřními panty. Po stranách portálu pískovcová ostění velkých oken. Na dvorní fasádě klasicistní pavlače na kamenných konzolách - novodobě prosklené. Na západě brána směrem k čp.72. Pův. dvoutraktový dům s jednotraktovým dvorním křídlem, po klasicistních úpravách trojtraktový se dvěma postranními dvorními křídly kolem úzkého dvora. Uliční budova je podsklepena barokními valeně klenutými sklepy stejné dispozice s přízemím. Hl. budova a klasicistní křídlo vpravo plochostropé. Zaklenuto přízemí barokního křídla vlevo (křížové klenby a pruské placky) a schodiště. V domě původní podlahy, dveře, okna, stupně schodiště a pod. (podle UPP Malá Strana)