Veronský dům

Dům byl postaven po rozparcelování Thunovské zahrady, po r.1707. Dodnes se dochoval ve své pův. podobě. Podkroví bylo postaveno poč. 19.stol., drobné adaptace proběhly v l.1910 a 1925. V r.1930 byla dvorní křídla nahrazena novostavbou. Jednopatrový řadový dům s obytným podkrovím. Uliční fasáda je pětiosá, členěná kordonem a profilovanou korunní římsou. V sedlové střeše na střední ose štítový nástavec ukončený segmentovou římsou. Po jeho stranách novodobé vikýře. Přízemí prolamují tři půlkruhově ukončené otvory rámované šambránami s vykrojenými rohy. Na třetí ose pod oknem obraz Madony s dítětem. Dvorní fasáda a fasády novodobých patrových dvorních křídel jsou architektonicky nezajímavé. Trojkřídlá budova obklopuje dvorek. Hl. budova ze dvou třetin podsklepena. Suterén je barokního původu. Přízemí má valenou klenbu s styčnými a vstřícnými lunetovými výsečemi. V dvorním traktu jednoramenné schodiště do patra, podklenuté stoupající valenou klenbou a křížovými klenbičkami na podestách. Místnosti 1.p. plochostropé, stropy zdobí štuková zrcadla a římsami vymezené fabiony. V domě původní barokní dveře. (podle UPP Malá Strana)