městský dům

Objekt vznikal jako masný krám na místě býv. arcibiskupského dvora po r. 1596. V l. 1723-26 přestvěn na dvoupatrový dům. Klasicistní úprava přidala podkrovní patro a zastavěn byl dvorek. Ze tří stran volný nárožní objekt stojí na obdélné parcele. Třípodlažní pětiosé hl. průčelí do nám. doplněné o podkrovní vestavbu je klasicistní. Přízemí prolamují okna s pravoúhlými a segmentovými záklenky s vrcholovými klenáky. Do pravého segment. otvoru je vložen klas. vchod s pův. dvoukřídlými dveřmi s motivem "slunce" ve výplních. Okna pater jsou pravoúhlá s profilovanými šambránami. Severní fasáda do dvora, v dolní části překrytá přístavkem je čtyřosá, okna mají šambrány pouze ve 3.NP. Fasáda do Dražické ul. je rovněž čtyřosá. Dvě střední okna v přízemí chrání mříže. Mansardovou střechu doprovází profilovaná dřevěná římsa. Drobný valeně klenutý sklep má až barokní původ. Nepravidelná dispozice přízemí vznikla převážně v baroku. Až na větší plochostropou místnost v traktu při náměstí, jsou všechny prostory zaklenuty valeně, někde se styčnými pětibokými výsečemi, či klasicistními plackami. Starší (pozdně renesanční) jádro domu je zachováno v severových. nároží. Všechny místnosti pater jsou plochostropé. 4.NP opakující půdorysné schéma nižších podlaží je klasicistní dostavbou. Na schodišti se zachovalo pozdně klasicistní zábradlí.