městský dům

Areál se skládá ze spojených domů čp. 62 a čp. 63. Dům čp. 62 je pozdně klasicistní novostavbou z let 1843-50 od Emanuela Nademlejnského. Vybudován byl na místě ren. objektu (ten na ruinách objektů arcibiskup. dvora). V l. 1998-99 prošel objekt generální rekonstrukcí při níž došlo k dispozičním změnám ve všech podlažích, dům byl vybaven hydraulickým výtahem v někdejší vřetenové zdi hl. domovního schodiště a nově bylo vestavěno obytné podkroví. Dům na hluboké parcele se obrací do Dražického nám. rychlým rytmem sedmi okenních otvorů. Okna v přízemí jsou umístěna v odstupněných arkádách, stejně jako vstupní portálek s kamenným polokruhově zakončeným ostěním. V patrech fasádu člení kordonové a průběžné parapetní římsy. Okna 2.NP a 3.NP v jednoduchých šambránách zakunčují přímé nadokenní římsy. Ve 4.NP nadokenní římsy chybí. Malý nepravidelný dvorek mezi hl. budovou a zadním hloubkově orientovaným stavením má rekonstruované pavlače s replikou klasicistního zábradlí. Suterénní prostory s valenými klenbami byly přepříčkovány a nově využity. Přízemí má při levé straně asymetricky umístěný průchod do dvorku, na který navazuje polooválné klasicistní schodiště, dnes s vloženým výtahem. Všechny prostory přízemí jsou zaklenuty plochými zrcadlovými klenbami. V zadní budově se zachovala místnost s valenou ren. klenbou se styčnými výsečemi., opatřenými na hranách hřebínky. Patra byla novodobě přeřešena.