dům U Nejsvětější Trojice

Ze středověkého domu, na místě starší románské kvádříkové stavby odhalené při výkopu výtahové šachty, se zachovala jižní zeď až do úrovně 2.NP. Obvodové zdi do úrovně 3.NP jsou renesanční z doby přestavby na konci 16. stol. Dnešní podobu dům získal dle projektu Františka Liebla r. 1875, kdy byl zvýšen o 3.NP, upraveny byly dispozice a opatřen byl novou fasádou. Podkroví bylo zbudováno r. 1931. Řadový dům o 4NP je situován na širokém mělkém půdoryse. Hl. průčelí je tříosé. Přízemí kryje bosáž zalamující se nad segmentovými záklenky dvou portálů a středního okna. Patra krytá plochou sgrafitovou bosáží oddělují průběžné parapetní římsy. Pravoúhlá okna v profilovaných šambránách vrcholí ve dvou nižších patrech rovnými římsami nad výplňovými vlysy. Ve střední ose v 2.NP je kovovými krakorci podpíraný balkon se zábradlím z litinových prutů. Ze střechy vystupují tři pravoúhlé vikýře pod zvalbenými stříškami. Podsklepený je pouze přední trakt domu. Prostory dvoutraktového přízemí jsou zaklenuty plochými segmentovými klenbami. Patra jsou plochostropá, členěná tenkými příčkami. Ve všech patrech se uplatňuje půloválné schodiště s litinovým zábradlím.