dům U Panny Marie Pomocné a U Velké velryby

Nárožní parcela ve tvaru T je zastavěna objektem o 3NP, který sestává z hloubkového křídla (dvorek a sev. budova zasahuje za dům čp. 60/III) a na něj kolmým křídlem. Barokní fasáda do Mostecké ul. je trojosá. Přízemí je odděleno římsou, do níž zasahuje středový klenák s maskaronem půlkruhově završeného ostění výkladce. Nároží domu, v přízemí okosené, je opatřeno bosáží. Okna 2.NP rámují šambrány, parapety s vpadlými poli a bohaté suprafenestry. Střední nadokenní fronton s kartuší s freskou s Pannou Marií dosahuje pod okno 3.NP. Šambrány oken 3.NP přecházejí v parapety s čabrakami, nad okny jsou prolomeny středovými klenáky. Ve střeše je v ose vsazen mansardový nástavec s trojúhelným štítem. Vých. čtyřosá fasáda do Dražického nám. má obdobné řešení s okny se suprafenestrami. Přízemí prolamuje obdélný kamenný portál s nadsvětlíkem a půlkruhový krámový výkladec v kamenném ostění. Již. tříosá a vých. dvouosá fasáda příčného křídla (pův. čp. 59) mají střízlivou klasicistní podobu. Přízemí člení pásová rustika, která nad otvory přechází v háky. Okna v patrech rámují šambrány. Býv. dvorek je novodobě zastřešen prosklením. Podsklepeny jsou obě budovy. Pod průčelím čp. 58/III se zachoval valeně klenutý kamenný gotický sklep, za ním několik menších klenutých sklepů barokních. Další středověké sklepy (z někdejší zástavby arcibiskupského dvora) se nacházejí pod býv. dvorem a sev. dvorní budovou. První je zaklenut renesanční cihlovou klenbou, další raně gotickou, mírně lomenou klenbou. Pod domem čp. 59/III se nalézá velký gotický sklep, druhotně rozdělený příčkami. Přízemí obou budov je dnes využito pro restaurační provoz, někdejší příčky byly zrušeny, dvorek prosklen. Většina prostor je zaklenuta valeně s lunetami, průčelní místnost do Mostecké ul. pruskou plackou, býv. chodba do dvora po západní straně dispozice křížovými poli s hřebínky. Jednotraktové přízemí čp. 59/III má ploché klenby s lunetami; ve vstupní chodbě je vřetenové schodiště s klasicistním tyčovým zábradlím. Dispozice pater navazuje na přízemí, místnosti jsou plochostropé, průčelní komnaty při Mostecké ul. zdobí štuková zrcadla.