měšťanský dům

Středověký dům získal svou nynější podobu přestavbami z l. 1794 (Zacharias Fiegerth), 1847 a 1880 (Josef Linhart & V. Milde). Řadový dům o 3NP je složený z uličního hlubokého dvoutraktu a čtveřice jednotraktových křídel obklopujících dvorek na čtyřúhelném zkoseném půdorysu zabíhající za sousední parcelu čp. 49/III a 50/III. Hl. průčelí s nižším podkrovím má v každé ze dvou širokých os dvojici sdružených oken v dekorativním rámování. Přízemí souvisle pokrývá konstrukce novodobého krámského výkladu otevřeného do vstupního průchodu. Průčelí pater kryje plochá rustika. Nad okny s rovnými římsami probíhá reliéfní vlys. Reliéfy zdobí i parapety oken 2.NP. Rustikou pokrytý parpet oken 3.NP lemuje meandr pás roset. Mezi okny 2.NP je bronzová pamětní deska a busta violoncellisty Ladislava Zelenky od Františka Josefa Archalouse. Mezi okny 3.NP, oddělenými kanelovanými dříky, je štukový rámeček s nápisem RENO:1880. Okna podkroví oddělují kanelované pilířky; vlys nad okny zdobí meandr. Na středním meziokenním pilíři je reliéfní groteska. Dvoupatrové dvorní fasády nesou na kamenných krakorcích pavlače s rovnými podhledy. Sklepní prostory souvisí ještě s objektem arcibiskupského dvora, konstrukce pater na ně nenavazují. Přízemí vyplňuje dlouhý průchod klenutý valeně s výsečemi s hřebínky a valeně zaklenutá síň. Dispozice, doplňená o okrouhlý prostor zrušeného schodiště, se opakuje v patrech. Dvorní křídla jsou v přízemí klenutá, v 2.NP je klenuto pouze severní křídlo, ve 3.NP křídlo jižní.