park Petřín

Park Petřín (také zahrada Nebozízek+Seminářská zahrada), krajinářsky upravený park se souborem soch: 01 - Fontána s plastikami chlapců (Masarykovi vnuci) 02 - Památník (kamenný stůl) Vojty Náprstka 03 - Váza z Jubilejní výstavy 04 - Pomník Ferdinanda Lauba 05 - Pomník Vítězslava Nováka 06 - Pomník Karla Hynka Máchy 07 - Pomník Jana Nerudy Plocha parku byla v l.1891-95 upravena v přírodně krajinářském-anglickém slohu s patrným vlivem typu tzv.mětského parku, podle F.Thomayera. Park vznikl na místě ovocné zahrady a sadu Nebozez, která se koncem 16.stol.postupně vytvořila ze starší středověké vinice. Park leží na petřínském svahu orientovaném k V až SV, je součástí souboru Petřínských zahrad - z J za Hladovou zdí na ní navazuje zahrada Kinských, ze S za lanovou dráhou Seminářská zahrada, ze Z za Hladovou zdí Růžový sad, z V ji ohraničuje ulice Újezd. J, JZ a Z hranici tedy tvoří Hladová zeď, S hranici těleso lanové dráhy (s výjimkou malého plochy č.parc.917 a části 919/2 s trojicí soch situovanou již za lanovou dráhou na území Seminářské zahrady, viz mapka). Dnešní nepravidelná severní hranice kopíruje stopu původní ohradní zdi Seminářské zahrady zbourané kvůli výstavbě lanové dráhy. Základem půdorysné kompozice je cestní systém a rozmístění porostů dřevin, cestní síť je daná svažitým terénem, místy doplněna schodišti, ve spodní části je úprava geometrická (před objektem TJ sokol), horní partie nad Vyhlídkovou cestou jsou řešeny jako lesopark s výstupy pískovcových skal. Na území parku se nachází objekt restaurace Nebozízek s pozemky a se systémem opěrných zdí a schodišť, terasou a kašnou, situovaný v blízkosti lanové dráhy v horních SZ partiích. JV od něj je klasicistní zahradnický domek (narozdíl od pozemků nejsou samotné objekty součástí parku Petřín, nýbrž jsou spolu s pozemky evidovány i samostatně). Součástí parku není také Hladová zeď s bastionem (po GA byla připojena k r.č. 161) ani samotný objekt TJ sokol Malá Strana (není KP), který je spolu s hřištěm situován na spodním okraji souběžně s ul.Újezd, od které ji izoluje rovinný pás nad opěrnou zdí podél Újezdu. Součástí parku je soubor soch (viz jednotl.podkarty): pomník K.H.Máchy, V.Nováka a váza z Jubilejní výstavy v dolní a střední části parku, nad objektem Nebozízku památník V.Náprstka a za tělesem lanové dráhy na území Seminářské zahrady socha F.Lauba, J.Nerudy a fontána se dvěma chlapci. V parku se rovněž nachází pozůstatek kruhového bazénu s vodotryskem (dolní část parku u lanové dráhy) a řada vyrovnávacích schodišť a opěrných zídek. Technickým dílem je trať lanové dráhy vybudovaná (zejména v horní části) v místě staré dělící zdi mezi zahradami Seminářskou a Nebozízkem v r.1891 při příležitosti Jubilejní výstavy (obnovena v l.1984-85).