hrad Vraní Hora, zřícenina

Areál hradu s půdorysem téměř trojúhelným se zaoblenými konci je orientovaný jihovýchod - severozápad a je umístěn na samotném severozápadním konci protáhlé ostrožny. Od okolí je oddělen velmi mohutným šíjovým příkopem okolo 7 metrů hlubokém, který na jižní straně přechází do 13 metrů široké a o 4 metry snížené terasy, která obíhá celou jihozápadní stranu jádra hradu. Příkop byl vylámán ve skále, na čele hradu jsou na východní straně za příkopem patrné zbytky zdiva o síle přibližně 2,5 metru. Na severním okraji z ní vybíhají dva mohutné bloky v celkové šíři 11 metrů do příkopu - zřejmě jde o pozůstatky věžovitého objektu. Bohužel v ploše jádra nejsou žádné stopy hovořící o umístění paláce. Zřetelný není ani obrys obvodového ohrazení. Nedostatek stop po zdivu v areálu jádra je zarážející - otázku charakteru vnitřní zástavby lze vyřešit jen rozsáhlejším archeologickým průzkumem.