dům U Černého slunce

Čtyřkřídlý dům ve tvaru F se dvěma dvory Fasáda hl. budovy do Celetné ul.: raně klasicistní, třípatrová, sedmiosá, přízemí a 1.p. spojeno bosáží do vysokého soklu, plastická kordonová římsa, 2. a 3. p. plochý lisenový rám, profilovaná korunní římsa, zděná atika prolamovaná segmentovými otvory, na střední ose zdobená segmentovým frontonem s okulem, symetricky umístěné štítové vikýře ukončené zvlněným segmentem. Přízemí pravá krajní osa půlkruhově zaklenutý kamenný portál rámovaný edikulou, římsa ve středu prohnutá a stočená do volut, kartuše s domovním znamením slunce na zlatém pozadí. Tři krámové vstupy ukončené segmentem. Okna 2. a 3. patra stuhové šambrány, podokenní a nadokenní vykrajovaná štuková pole tvoří vertikální pásy, ve 2.p. přímé a segmentové zvlněné římsy. Boční fasáda do Kamzíkové ul.: jednoduchá, hladká, čtyři nestejné úseky o různé výšce: První třípatrový, jednoosý, zastřešený sedlovou střechou, okna bez šambrán, trojúhelný zděný štít. Druhý dvoupatrový, tříosý, zvalbená střecha. Třetí jednopatrový, tříosý, sedlová střecha. Čtvrtý dvoupatrový, pětiosý, zvalbená střecha. Ohradní zeď: vjezd z jižní strany Kamzíkové ul. Dvorní fasáda hl. budovy: oblouk průjezdu a válec šnekového schodiště s půlkruhovými okny, v patrech novodobé bednění pavlačí. Dvorní fasáda podélného křídla: tři liché arkády s vraty, v patrech klasicistní pavlače, v 1. a 2.p. segmentově podklenuté, v 2.p. na zděných krakorcích. Dvorní fasáda příčného dvorního křídla: lomený oblouk původního průjezdu, půlkruhová kartuše s obrazem sv. Ludmily.