zemědělská usedlost

Bývalá hospodářská usedlost č. p. 28 tvoří severozápadní okraj okrouhlé návsi, v jejímž centru stojí středověký kostel sv. Wolfganga. Mimořádně dochovaný areál usedlosti se skládá z patrového domu s hospodářským zázemím v přízemí, z dalšího samostatně stojícího domu, jehož součástí je lisovna, vinný sklep a bývalá chladírna mléka, součástí je dále stodola s přístavbou otevřené kůlny a malá stavba pro chlévy, zděná vstupní brána s nadpražím (z prostoru návsi), zděná brána v severozápadní části zahrady při záhumení cestě, napojená na kamennou ohradní zeď (při severním a západním okrajích parcely). Uprostřed dvora se nachází pozůstatek žentouru na mletí obilí. Uspořádání staveb okolo dvora a v místě nezvyklé užití celého přízemí domu pro hospodářské účely je důležitým dokladem přizpůsobení zástavby konkrétnímu terénu bez ohledu na zažité lokální stavební zvyklosti. Jednotlivé stavby reprezentují tradiční vesnickou zástavbu v jižní části Znojemska a v oblasti Dolního Rakouska.