zřícenina hradu Cimburk

Mohutné zříceniny hradu, založeného na skalnaté ostrožně nad údolím mezi Koryčany a Stupavou. Hradní jádro o půdorysu nepravidelného obdélníku (cca 45 x 25 m) obsahuje zbytky dvoukřídlého, třípatrového paláce s množstvím architektonických detailů (mimořádně zajímavý je trojlodní, klenutý prostor v jižní zdi paláce – zřejmě původní kaple). V západní části jádra je v oblé smyčce hradby dochováno torzo kruhového bergfritu, poblíž něj je dochován vstup do jádra. Kromě severní strany je jádro obklopeno parkánem s oblou baštou v severní části, z parkánové hradby vybíhá západním směrem široká zeď, končící polygonálním blokem zdiva, ze kterého vyrůstá štíhlá, kruhová hláska. Pod ní jsou dochovány zbytky budov předhradí, celek je obehnán dalším pásem hradeb s baštami na východním a západním konci. Před šíjovým příkopem na západní straně se skalnaté vyvýšenině nacházejí terénní zbytky vysunuté bašty.